Opname, operatie,     ontslag en de uitslag

U bent uitgebreid onderzocht en de diagnose hersentumor is gesteld. Samen met de neurochirurg en uw familie of naasten heeft u besloten de tumor nader te laten onderzoeken en/of (deels) te verwijderen via een hersenoperatie.

Op deze pagina leest u meer over het opnametraject: van de dagen voor de operatie tot aan de uitslag van het weefselonderzoek.

Om een goede diagnose te kunnen stellen, hebben wij het afwijkende hersenweefsel onder de microscoop onderzocht. Dit noemen we pathologisch anatomisch onderzoek (PA-onderzoek). Tussen de operatie en de uitslag van het PA-onderzoek zit meestal acht tot veertien werkdagen.  Een team van medisch specialisten spreekt dan eerst met elkaar over de uitslag.

Afhankelijk van de diagnose, uw conditie en leeftijd wordt de eventuele nabehandeling geadviseerd.

Mocht u nog in het ziekenhuis verblijven vertelt de verpleegkundige van de afdeling wanneer het gesprek over de uitslag plaatsvindt. Veelal bent u echter al thuis en geeft de verpleegkundige telefonisch de planning van de afspraak door.

De neurochirurg bespreekt de uitslag van het weefselonderzoek met u. Wij adviseren u bij dit gesprek familie of naasten mee te nemen. U krijgt dan tegelijk dezelfde informatie en kunt dit later gemakkelijker met elkaar bespreken.

Als u na het gesprek nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist. Zij kan u later in alle rust nog eens uitleggen wat er is besproken.

De uitslag van het weefselonderzoek

Als het goed met u gaat, mag u snel weer uit bed. Meestal is dit al een dag na de operatie. Op de vierde dag na de operatie controleert de verpleegkundige de wond. Als de wond goed geneest, mogen de hechtingen tien dagen na de operatie eruit. Maakt u hiervoor een afspraak met de huisarts.

Het ontslag naar huis of elders
Als u goed herstelt en als u geen neurologische uitvalverschijnselen heeft, kunt u in principe naar huis. Heeft u een biopsie gehad dan is dat veelal een dag na het biopt. Heeft u een craniotomie gehad, dan gaat u veelal vier dagen na de operatie naar huis. Heeft u wel neurologische uitval of andere klachten, dan kan uw herstel meer tijd vragen. We proberen er dan voor te zorgen dat de functies eerst zo goed mogelijk herstellen. Wellicht moet u daarna revalideren in een andere instelling, voordat u weer naar huis kunt.

Als u uit een ander ziekenhuis komt en een langere herstelperiode nodig heeft, dan gaat u terug naar uw eigen ziekenhuis.

De zaalarts stuurt uw huisarts een brief waarin hij schrijft over uw behandeling in het ziekenhuis en uw gezondheidstoestand op het moment van ontslag. Het is verstandig om ook zelf even contact op te nemen met de huisarts als u naar huis gaat.

Nazorg
Bij uw ontslag ontvangt u de folder: ‘ Geopereerd aan een hersentumor, hoe nu verder? Hierin vindt u meer informatie voor de periode na het ziekenhuis. Ook in de ontslagbrief kunt verschillende aandachtspunten vinden. Na het uitslaggesprek van het weefselonderzoek bespreekt de arts met u het vervolg. Mocht u thuis nog vragen hebben, belt u dan gerust met de verpleegafdeling.

Herstel in het ziekenhuis en het ontslag

Na de operatie

Recovery
Na de operatie brengen we u naar de 24-uurs recovery, ook wel uitslaapkamer genoemd. Dit gebeurt soms als u nog slaapt. Na een biopsie blijft u hier de eerste uren en na een craniotomie tot de volgende ochtend. De 24-uurs recovery is vergelijkbaar met de afdeling Intensive Care. Er werken gespecialiseerde verpleegkundigen die u observeren, verzorgen en ieder uur wekken. De recovery-verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, pols, temperatuur en pupilreactie. Ook observeert hij (zij) of u last krijgt van neurologische uitvalsverschijnselen, zoals minder kracht of minder gevoel in uw armen of spraakproblemen. Uw familie en naasten mogen op bezoek komen op de recovery. Dit kunt u afspreken met de verpleegkundigen van de verpleegafdeling. Zij overleggen met de recovery over een geschikte tijd om langs te komen, soms kan het zijn dat u dan nog een half uur tot een uur moet wachten voordat u naar uw naaste kunt gaan. Als u een nacht op de uitslaapkamer moet verblijven mag een naaste of familielid u kortdurend bezoeken.

Gesprek neurochirurg
Na afloop van de operatie vertelt de neurochirurg aan, de door u aangewezen, eerste contactpersoon hoe de operatie is verlopen. Zodra u goed wakker bent, vertelt hij dit ook aan u. We kunnen op dat moment nog niet de diagnose stellen. Dat kan pas als we de uitslag van het weefselonderzoek hebben. Meestal duurt dit acht tot veertien werkdagen. 

Infuus en katheter
U krijgt vocht binnen via een infuus. Ook heeft u tijdelijk een slangetje in de blaas (urinekatheter), waardoor de urine wordt afgevoerd. Als u goed wakker bent en zelf kunt eten en drinken, halen we het infuus eruit. Ook de urinekatheter wordt één of twee dagen na de operatie verwijderd.

Pijn & misselijkheid
Na de operatie vragen de verpleegkundigen of u pijn hebt. Zij nemen een zogenaamde pijnscore bij u af en u krijgt medicijnen tegen de pijn. Met goede pijnbestrijding knapt u eerder op, dus geef het aan als u pijn hebt. Na de operatie kunt u misselijk zijn. Laat dit weten aan de verpleegkundige. U krijgt dan medicijnen tegen de misselijkheid.

Medium care unit
Als het nodig is, blijft u een dag op de medium care unit. Dit is een bewakingsafdeling van de afdeling Neurochirurgie. Als het beter met u gaat, wordt u weer overgeplaatst naar de verpleegafdeling.

De dag van de operatie

Praktische informatie
Op de operatiedag maken de verpleegkundigen u ’s morgens op tijd wakker. Zij beginnen dan met u aan de laatste voorbereidingen voor de operatie. U krijgt een operatiejasje aan. Ook krijgt u vooraf een pijnstiller (paracetamol).

Vanaf de nacht voor de operatie mag u niet meer eten. U mag tot 2 uur voor de operatie nog water, thee of heldere bouillon drinken. Uw medicijnen kunt u innemen met een beetje water.

Sieraden en prothesen, bijvoorbeeld een kunstgebit en bril, blijven op uw kamer. Waardevolle spullen kunnen we tijdelijk achter slot bewaren. Overleg hierover met de verpleegkundige.

Bestaande medicatie
Als u nog andere medicijnen moet hebben, bespreekt de anesthesioloog dit met u. Gebruikt u anti-epileptica, dan moet u deze altijd innemen. Doe dit in overleg met de verpleegkundige, omdat soms de hoeveelheid wordt aangepast vanwege de operatie.

Gliolan 

Tijdens de operatie kan de neurochirurg gebruik maken van Gliolan. Gliolan (5-ALA, 5-amino-levuline zuur) is een medicijn in de vorm van een drankje dat u dan 1,5 tot 2,5 uur voor de operatie toegediend krijgt. Dit kan de neurochirurg helpen om de tumor te onderscheiden van het normale hersenweefsel. 

Al op de polikliniek bespreekt de neurochirurg of Gliolan tijdens uw operatie wordt gebruikt. 

Bij het gebruik van Gliolan mag u na inname 24 uur niet in direct licht/ zonlicht verblijven. Daarom wordt na inname het licht op uw kamer gedimd en een tent om uw bed gebouwd. Ook op de operatiekamer en de uitslaapkamer houden we hier rekening mee.

Na 24 uur mag u weer in het daglicht. De eerste twee weken na inname van Gliolan adviseren we om niet langdurig in direct zonlicht te verblijven. 

Naar het operatiecomplex
Op de afgesproken tijd brengt de verpleegkundige u naar het operatiecomplex. Hier verblijft u tot de start van de operatie in de ontvangstruimte van het operatiecomplex (de holding).

U wordt meestal de dag voor de operatie opgenomen. Thuis heeft u zich gewassen met desinfecterende zeep en eventuele nagellak verwijderd. Wij adviseren u waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis te laten.

De dagindeling
U meldt zich op de dag van opname bij de secretaresse op de verpleegafdeling Neuro-oncologie op D3 oost.

Mocht u nog niet geweest zijn voor de preoperatieve screening (POS), dan gebeurt dit op de dag van opname. Ook maken wij deze dag een CT-scan of MRI-scan. Vooraf krijgt u op de afdeling (navigatie) huidplakkers op uw hoofd geplakt en een infuus. Tijdens de scan wordt contrastmiddel toegediend. De gastvrouw/-heer van de afdeling loopt met u mee voor deze onderzoeken en brengt u na afloop weer terug. 

De verpleegkundige van de afdeling heeft met u een opnamegesprek. Ook geeft zij uitleg over de voorbereiding op de operatie, over de narcose, de operatiekamer, de uitslaapkamer (recovery) en de intensive care (afdeling intensieve zorg). Ook krijgt u informatie over onder meer bewakings-apparatuur, infusen, zuurstof en drains.

Op de opnamedag spreekt u ook nog met de zaalarts en de co-assistent (een arts in opleiding). Zo nodig komt de anesthesioloog nog even bij u langs.

Plaatsen van huidplakkers
U krijgt zeven of acht ronde huidplakkers op uw hoofd. De physician assistant brengt de plakkers aan. Voor het plaatsen van de plakkers scheren we wat hoofdhaar weg. In het midden van de plakkers zit een gaatje. Hier zetten we een stipje op de huid. Met deze huidplakkers kunnen we computerberekeningen maken. De plakkers blijven zitten tot de operatie en mogen niet verschuiven. Als de plakkers eenmaal op uw hoofd zitten, mag u dus uw haar niet meer wassen of kammen. Als één van de plakkers per ongeluk toch verschuift of loslaat, dan ziet de arts dit aan het geplaatste stipje. De huidplakkers worden tijdens de operatie weer verwijderd.

De opnamedag

Spreekuur verpleegkundig specialist
Zo mogelijk heeft u voor de operatie op de polikliniek een afspraak met de verpleegkundig specialist. Zij is gespecialiseerd in de zorg aan patiënten met een hersentumor. Tijdens het spreekuur geeft zij uitleg over de operatie, uw verblijf in het ziekenhuis en de nazorg. Soms neemt de verpleegkundig specialist vragenlijsten met u door en doet zij neurologisch onderzoek. De verpleegkundig specialist is uw vaste aanspreekpunt. Aarzel niet, u kunt met al uw vragen, onzekerheden, angsten of problemen bij haar terecht.

Preoperatieve screening (POS)
Wij willen voor de operatie een goed beeld hebben van uw lichamelijke conditie. Vandaar dat wij een preoperatieve screening doen op de polikliniek Preoperatieve Screening (receptie 30). U heeft daar een gesprek met de anesthesioloog, dit is de arts die verantwoordelijk is voor de narcose bij de operatie. Hij (of zij) voert een lichamelijk onderzoek uit, waaronder afname bloed, hartfilmpje (ECG) en/of een röntgenfoto van uw hart en longen.

Desinfecteren
Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat u zich de dag vóór uw opname thuis wast met desinfecterende zeep. U krijgt tijdens uw ge-sprek met de verpleegkundig specialist een flesje mee. U kunt deze desinfecterende zeep, Chloorhexidine (Hibiscrub ®), ook zelf kopen bij de apotheek.

Een groot deel van de mensen draagt namelijk de bacterie Staphylococcen Areus met zich mee. Deze bacterie komt voor op de huid en slijmvliezen, met name in de neus. Voor gezonde mensen is dat geen probleem. Bij patiënten die worden geopereerd, kan het leiden tot een infectie, bijvoorbeeld van de wond. Daarom behandelen wij alle patiënten die een hersenoperatie ondergaan ook tijdens de opname met neuszalf en speciale desinfecterende zeep.

Aanvullend onderzoek
Soms is er aanvullend onderzoek nodig, zoals een speciale MRI-scan of een gesprek met een neuropsycholoog. Als dat in uw geval zo is dan informeren wij u hier apart over.

Voor de opname

Opname, operatie,
ontslag en de uitslag

U bent uitgebreid onderzocht en de diagnose hersentumor is gesteld. Samen met de neurochirurg en uw familie of naasten heeft u besloten de tumor nader te laten onderzoeken en/of (deels) te verwijderen via een hersenoperatie.

Op deze pagina leest u meer over het opnametraject: van de dagen voor de operatie tot aan de uitslag van het weefselonderzoek.

U wordt meestal de dag voor de operatie opgenomen. Thuis heeft u zich gewassen met desinfecterende zeep en eventuele nagellak verwijderd. Wij adviseren u waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis te laten.

De dagindeling
U meldt zich op de dag van opname bij de secretaresse op de verpleegafdeling Neuro-oncologie op D3 oost.

Mocht u nog niet geweest zijn voor de preoperatieve screening (POS), dan gebeurt dit op de dag van opname. Ook maken wij deze dag een CT-scan of MRI-scan. Vooraf krijgt u op de afdeling (navigatie) huidplakkers op uw hoofd geplakt en een infuus. Tijdens de scan wordt contrastmiddel toegediend. De gastvrouw/-heer van de afdeling loopt met u mee voor deze onderzoeken en brengt u na afloop weer terug. 

De verpleegkundige van de afdeling heeft met u een opnamegesprek. Ook geeft zij uitleg over de voorbereiding op de operatie, over de narcose, de operatiekamer, de uitslaapkamer (recovery) en de intensive care (afdeling intensieve zorg). Ook krijgt u informatie over onder meer bewakings-apparatuur, infusen, zuurstof en drains.

Op de opnamedag spreekt u ook nog met de zaalarts en de co-assistent (een arts in opleiding). Zo nodig komt de anesthesioloog nog even bij u langs.

Plaatsen van huidplakkers
U krijgt zeven of acht ronde huidplakkers op uw hoofd. De physician assistant brengt de plakkers aan. Voor het plaatsen van de plakkers scheren we wat hoofdhaar weg. In het midden van de plakkers zit een gaatje. Hier zetten we een stipje op de huid. Met deze huidplakkers kunnen we computerberekeningen maken. De plakkers blijven zitten tot de operatie en mogen niet verschuiven. Als de plakkers eenmaal op uw hoofd zitten, mag u dus uw haar niet meer wassen of kammen. Als één van de plakkers per ongeluk toch verschuift of loslaat, dan ziet de arts dit aan het geplaatste stipje. De huidplakkers worden tijdens de operatie weer verwijderd.

De opnamedag

Praktische informatie
Op de operatiedag maken de verpleegkundigen u ’s morgens op tijd wakker. Zij beginnen dan met u aan de laatste voorbereidingen voor de operatie. U krijgt een operatiejasje aan. Ook krijgt u vooraf een pijnstiller (paracetamol).

Vanaf de nacht voor de operatie mag u niet meer eten. U mag tot 2 uur voor de operatie nog water, thee of heldere bouillon drinken. Uw medicijnen kunt u innemen met een beetje water.

Sieraden en prothesen, bijvoorbeeld een kunstgebit en bril, blijven op uw kamer. Waardevolle spullen kunnen we tijdelijk achter slot bewaren. Overleg hierover met de verpleegkundige.

Bestaande medicatie
Als u nog andere medicijnen moet hebben, bespreekt de anesthesioloog dit met u. Gebruikt u anti-epileptica, dan moet u deze altijd innemen. Doe dit in overleg met de verpleegkundige, omdat soms de hoeveelheid wordt aangepast vanwege de operatie.

Gliolan 

Tijdens de operatie kan de neurochirurg gebruik maken van Gliolan. Gliolan (5-ALA, 5-amino-levuline zuur) is een medicijn in de vorm van een drankje dat u dan 1,5 tot 2,5 uur voor de operatie toegediend krijgt. Dit kan de neurochirurg helpen om de tumor te onderscheiden van het normale hersenweefsel. 

Al op de polikliniek bespreekt de neurochirurg of Gliolan tijdens uw operatie wordt gebruikt. 

Bij het gebruik van Gliolan mag u na inname 24 uur niet in direct licht/ zonlicht verblijven. Daarom wordt na inname het licht op uw kamer gedimd en een tent om uw bed gebouwd. Ook op de operatiekamer en de uitslaapkamer houden we hier rekening mee.

Na 24 uur mag u weer in het daglicht. De eerste twee weken na inname van Gliolan adviseren we om niet langdurig in direct zonlicht te verblijven. 

Naar het operatiecomplex
Op de afgesproken tijd brengt de verpleegkundige u naar het operatiecomplex. Hier verblijft u tot de start van de operatie in de ontvangstruimte van het operatiecomplex (de holding).

De dag van de operatie

Recovery
Na de operatie brengen we u naar de 24-uurs recovery, ook wel uitslaapkamer genoemd. Dit gebeurt soms als u nog slaapt. Na een biopsie blijft u hier de eerste uren en na een craniotomie tot de volgende ochtend. De 24-uurs recovery is vergelijkbaar met de afdeling Intensive Care. Er werken gespecialiseerde verpleegkundigen die u observeren, verzorgen en ieder uur wekken. De recovery-verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, pols, temperatuur en pupilreactie. Ook observeert hij (zij) of u last krijgt van neurologische uitvalsverschijnselen, zoals minder kracht of minder gevoel in uw armen of spraakproblemen. Uw familie en naasten mogen op bezoek komen op de recovery. Dit kunt u afspreken met de verpleegkundigen van de verpleegafdeling. Zij overleggen met de recovery over een geschikte tijd om langs te komen, soms kan het zijn dat u dan nog een half uur tot een uur moet wachten voordat u naar uw naaste kunt gaan. Als u een nacht op de uitslaapkamer moet verblijven mag een naaste of familielid u kortdurend bezoeken.

Gesprek neurochirurg
Na afloop van de operatie vertelt de neurochirurg aan, de door u aangewezen, eerste contactpersoon hoe de operatie is verlopen. Zodra u goed wakker bent, vertelt hij dit ook aan u. We kunnen op dat moment nog niet de diagnose stellen. Dat kan pas als we de uitslag van het weefselonderzoek hebben. Meestal duurt dit acht tot veertien werkdagen. 

Infuus en katheter
U krijgt vocht binnen via een infuus. Ook heeft u tijdelijk een slangetje in de blaas (urinekatheter), waardoor de urine wordt afgevoerd. Als u goed wakker bent en zelf kunt eten en drinken, halen we het infuus eruit. Ook de urinekatheter wordt één of twee dagen na de operatie verwijderd.

Pijn & misselijkheid
Na de operatie vragen de verpleegkundigen of u pijn hebt. Zij nemen een zogenaamde pijnscore bij u af en u krijgt medicijnen tegen de pijn. Met goede pijnbestrijding knapt u eerder op, dus geef het aan als u pijn hebt. Na de operatie kunt u misselijk zijn. Laat dit weten aan de verpleegkundige. U krijgt dan medicijnen tegen de misselijkheid.

Medium care unit
Als het nodig is, blijft u een dag op de medium care unit. Dit is een bewakingsafdeling van de afdeling Neurochirurgie. Als het beter met u gaat, wordt u weer overgeplaatst naar de verpleegafdeling.

Na de operatie

Als het goed met u gaat, mag u snel weer uit bed. Meestal is dit al een dag na de operatie. Op de vierde dag na de operatie controleert de verpleegkundige de wond. Als de wond goed geneest, mogen de hechtingen tien dagen na de operatie eruit. Maakt u hiervoor een afspraak met de huisarts.

Het ontslag naar huis of elders
Als u goed herstelt en als u geen neurologische uitvalverschijnselen heeft, kunt u in principe naar huis. Heeft u een biopsie gehad dan is dat veelal een dag na het biopt. Heeft u een craniotomie gehad, dan gaat u veelal vier dagen na de operatie naar huis. Heeft u wel neurologische uitval of andere klachten, dan kan uw herstel meer tijd vragen. We proberen er dan voor te zorgen dat de functies eerst zo goed mogelijk herstellen. Wellicht moet u daarna revalideren in een andere instelling, voordat u weer naar huis kunt.

Als u uit een ander ziekenhuis komt en een langere herstelperiode nodig heeft, dan gaat u terug naar uw eigen ziekenhuis.

De zaalarts stuurt uw huisarts een brief waarin hij schrijft over uw behandeling in het ziekenhuis en uw gezondheidstoestand op het moment van ontslag. Het is verstandig om ook zelf even contact op te nemen met de huisarts als u naar huis gaat.

Nazorg
Bij uw ontslag ontvangt u de folder: ‘ Geopereerd aan een hersentumor, hoe nu verder? Hierin vindt u meer informatie voor de periode na het ziekenhuis. Ook in de ontslagbrief kunt verschillende aandachtspunten vinden. Na het uitslaggesprek van het weefselonderzoek bespreekt de arts met u het vervolg. Mocht u thuis nog vragen hebben, belt u dan gerust met de verpleegafdeling.

Herstel in het ziekenhuis en het ontslag

De uitslag van het weefselonderzoek

Om een goede diagnose te kunnen stellen, hebben wij het afwijkende hersenweefsel onder de microscoop onderzocht. Dit noemen we pathologisch anatomisch onderzoek (PA-onderzoek). Tussen de operatie en de uitslag van het PA-onderzoek zit meestal acht tot veertien werkdagen.  Een team van medisch specialisten spreekt dan eerst met elkaar over de uitslag.

Afhankelijk van de diagnose, uw conditie en leeftijd wordt de eventuele nabehandeling geadviseerd.

Mocht u nog in het ziekenhuis verblijven vertelt de verpleegkundige van de afdeling wanneer het gesprek over de uitslag plaatsvindt. Veelal bent u echter al thuis en geeft de verpleegkundige telefonisch de planning van de afspraak door.

De neurochirurg bespreekt de uitslag van het weefselonderzoek met u. Wij adviseren u bij dit gesprek familie of naasten mee te nemen. U krijgt dan tegelijk dezelfde informatie en kunt dit later gemakkelijker met elkaar bespreken.

Als u na het gesprek nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist. Zij kan u later in alle rust nog eens uitleggen wat er is besproken.

Opname, operatie,
ontslag en de uitslag

Spreekuur verpleegkundig specialist
Zo mogelijk heeft u voor de operatie op de polikliniek een afspraak met de verpleegkundig specialist. Zij is gespecialiseerd in de zorg aan patiënten met een hersentumor. Tijdens het spreekuur geeft zij uitleg over de operatie, uw verblijf in het ziekenhuis en de nazorg. Soms neemt de verpleegkundig specialist vragenlijsten met u door en doet zij neurologisch onderzoek. De verpleegkundig specialist is uw vaste aanspreekpunt. Aarzel niet, u kunt met al uw vragen, onzekerheden, angsten of problemen bij haar terecht.

Preoperatieve screening (POS)
Wij willen voor de operatie een goed beeld hebben van uw lichamelijke conditie. Vandaar dat wij een preoperatieve screening doen op de polikliniek Preoperatieve Screening (receptie 30). U heeft daar een gesprek met de anesthesioloog, dit is de arts die verantwoordelijk is voor de narcose bij de operatie. Hij (of zij) voert een lichamelijk onderzoek uit, waaronder afname bloed, hartfilmpje (ECG) en/of een röntgenfoto van uw hart en longen.

Desinfecteren
Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat u zich de dag vóór uw opname thuis wast met desinfecterende zeep. U krijgt tijdens uw ge-sprek met de verpleegkundig specialist een flesje mee. U kunt deze desinfecterende zeep, Chloorhexidine (Hibiscrub ®), ook zelf kopen bij de apotheek.

Een groot deel van de mensen draagt namelijk de bacterie Staphylococcen Areus met zich mee. Deze bacterie komt voor op de huid en slijmvliezen, met name in de neus. Voor gezonde mensen is dat geen probleem. Bij patiënten die worden geopereerd, kan het leiden tot een infectie, bijvoorbeeld van de wond. Daarom behandelen wij alle patiënten die een hersenoperatie ondergaan ook tijdens de opname met neuszalf en speciale desinfecterende zeep.

Aanvullend onderzoek
Soms is er aanvullend onderzoek nodig, zoals een speciale MRI-scan of een gesprek met een neuropsycholoog. Als dat in uw geval zo is dan informeren wij u hier apart over.

Voor de opname

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm